Honungsburk

Bina tillverkar ju inte bara honung, utan även vaxet som de inreder "boet" med. Där de förvara sina ägg, yngel och mat.
Det sexkantiga mönstret på min vaxkaka är ciselerat. dessutom är locket förgyllt för att ännu mera efterlikna honungskakan med den söta, goda honungen.
Helt logiskt blev burkens form sexkantig, som är en svår form att göra i metall.
Burkens sidor är lätt hammrade, de buktar svagt utåt, för att ögat ska uppfatta dem som plana. Ett märkligt fenomen, men så är det.


Honungen får färg och smak beroende på vilken nektar den är gjord av, alltså vilka blommor som bina har besökt.
Ljunghonung är mörk nästan som bärnsten, medans oljeväxterna ger en nästan vit honung.

Jag använder ofta honung istället för socker när jag lagar mat. Men honung är dubbelt så söt, som socker så behöver jag bara ta halva mängden av den sockermängd som står i receptet.Tänk också på att sänka ungstemperaturen 10-15 grader, eftersom honung har en annan brännpunkt än socker.
Sen förvara jag honungen svalt och mörkt.